luni, 20 ianuarie 2014

Schimb de experiență între studenții americani şi studenții moldoveni la asistenţă socială


Schimbul de experiență a fost posibil în cadrul programului „Winter Study Abroad” implementat de Departamentul de Asistenţă Socială, Universitatea din Buffalo, New York, SUA. Titlul programului a fost „Global perspective of Social Work from US to a post-Soviet country, Republic of Moldova”. Responsabila de program a fost Ana Niculăeş. Ea a fost lector la Facultatea de Psihologie, Psihopedagogie si Asistenţă Socială UPSM în perioada septembrie 2010 - decembrie 2012. În perioada ianuarie - mai 2013, ea a obținut bursa  Carnegie Fellowship Program şi şi-a continuat cercetarea pentru studiile ei de doctorat la Universitatea din Buffalo.  Departamentul de Asistenţă Socială de la Universitatea din Buffalo a invitat-o în calitate de profesor internațional pentru anul academic 2013-2014. Acolo ea a propus să organizeze un schimb de experiență între studenții americani şi studenţii moldoveni. Prima provocare a fost să argumenteze care ar fi beneficiul ca studenții americani să viziteze Republica Moldova. Programe similare au fost organizate în Italia, Anglia, Turcia, China, Japonia, Brazilia, India. Majoritatea persoanelor nu au auzit însă de Republica Moldova înainte de a o întîlni pe Ana şi, mai în glumă mai în serios, ea i-a provocat pe studenți să accepte invitația de a vizita o ţară, despre care ei nu știau nimic, nici măcar unde aproximativ se află pe hartă. Desigur, Ana le-a vorbit succint despre istoria, cultura, tradițiile si problemele sociale cu care se confruntă Moldova. Șase studenți au decis să accepte provocarea. Din discuțiile înainte de plecare, Ana a aflat că studenții americani erau interesați să analizeze problemele sociale din Moldova din perspectiva sărăciei. Lectura obligatorie în cadrul acestui program au fost rapoartele internaționale din ultimii ani referitor la educație, incluziune socială, practica asistenţei sociale în ţările post-socialiste, articolele din ziarele internaționale referitoare la influenţa Rusiei în Moldova şi blogurile voluntarilor americani de la Corpul Păcii care şi-au desfășurat activitatea în Republica Moldova.  În cazul studenților americani a fost important ca ei să afle cît mai mult despre Moldova pentru a asigura o acomodare cît mai graduală, astfel încît şocul cultural să nu aibă un impact devastator în primele zile.
Programul a încercat să echilibreze vizite de lucru în cadrul ONG-urilor, întîlniri cu studenți de la diferite universităţi, participare la seminare şi vizite cu scop cultural-turistic: muzee şi situri turistice. Iată un sumar al activităților si al întîlnirilor desfășurate în cele 10 zile în care studenții americani au fost în Moldova: AIESEC-organizatie pentru studenţi ASEM, Media Point Network, Organizația de tineret a partidului PLDM, Centru Parteneriat pentru Dezvoltare, turul orașului Chișinău, Mănăstirea Curchi, Orheiul Vechi, ONG „Gender Doc-M”, Muzeul Naţional de istorie a Moldovei, ONG „La strada”, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Catedra de Asitenţă Socială de la ULIM, Institutul de Marketing şi Sondaje în Moldova, ONG „Motivație”, „Keystone Moldova”, „Centrul de informare pentru muncitorii migranţi”, „CBS-Axa”, vinăria Mileştii Mici, Academia „Nicolae Dumitrescu”, proiectul „LeaderShe” şi desigur întîlnirea cu studenţii de la Asistenţă Socială de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.
În cadrul întîlnirii de la UPSM „Ion Creangă”, dl Petru Negură a făcut o prezentare despre incluziunea socială a persoanelor fără adăpost din R. Moldova. După prezentare, studenții americani şi cei moldoveni au discutat despre domeniile de cercetare şi interesele lor profesionale, despre diferențele şi asemănările în sistemul de învăţămînt superior. Stundenţii americani au fost surprinși de asemănările numeroase dintre cele două sisteme de învăţămînt şi probeleme lor, ei aşteptîndu-se la mai multe deosebiri. Studenţii au făcut schimb de contacte şi sperăm că o astfel de întîlnire ar putea încuraja cooperări la nivel internațional dintre cele două catedre şi facultăţi.

Rezultatele programului au depășit așteptările studenților americani. Ei presupuneau că va fi o experiență bună, dar de fapt a fost una extraordinară pentru ei. Ei au rămas impresionați cît de deschiși şi ospitalieri sînt moldovenii, le-au plăcut foarte mult tradițiile noastre, mîncarea tradițională. Dar cred că cel mai mare impact le-au avut asupra lor întîlnirile cu persoanele cheie din Moldova care lucrează foarte mult pentru a implementa schimbări la nivel educațional, social, politic şi economic. Au fost inspirați de generația tînără care este activă şi care prin acțiunile de advocacy reușesc să facă schimbări, chiar dacă mici: atît timp cît există inițiative de acest fel, va exista şi speranță de îmbunătăţire. Studenţii americani au declarat că s-au îndrăgostit de Moldova si că în viitor planifică să o mai viziteze. 

2 comentarii:

  1. Ana a făcut un lucru bun prin organizarea și desfășurarea schimbului de experiență între studenții americani și moldoveni. Apreciez faptul că în rezultat s-a obținut o deschidere a americanilor față de Moldova și lumea ei și, prin simetrie, a moldovenilor față de America. Cunoașterea reciprocă mai bună a națiunilor în totdeauna a dus la colaborări și la mai multă pace. Bravo, Ana.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord! Ana şi-a luat într-un mod foarte serios sarcina şi a dus-o la o foarte bună împlinire. Mai aşteptăm proiecte de acest gen din partea Anei. Mulţumim, Ana!

    RăspundețiȘtergere