miercuri, 29 mai 2013

SCHIMB DE EXPERIENŢĂ ON-LINE între studenţii la asistenţă socială de la Universitatea din Buffalo şi cei de la UPSM „Ion Creangă”

CETAS - 19/04/2013

În data de 19/04/2013, în cadrul CETAS, a avut loc o întâlnire între un grup de studenţi de la Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga” şi studenţi de la masterat de la asistenţa socială de la Universitatea din Buffalo, School of Social Work. Pentru a face posibilă legătura video şi audio on-line a fost folosit soft-ul Adobe Concept.

Tema acestei întâlniri a fost „Asistenţa socială oferită persoanelor cu dizabilităţi. Experienţa din Republica Moldova vs. experienţa din SUA ”

Participanţii: un grup de studenţi de la masterat.


Discuţia între studenţi de la UB SUA si UPS Chişinău a durat 2 ore si a cuprins mai multe subiecte legate de asistenta sociala oferita persoanelor cu dizabilităţi. Studenţii din SUA au fost interesaţi de situaţia actuală privind serviciile sociale pentru persoane cu dizabilităţi din Republica Moldova. Au avut ocazia să cunoască în general situaţia şi în special sistemul de îngrijire rezidenţiala pentru copii cu dizabilităţi, precum şi serviciile comunitare de alternativa dezvoltate in ultimii ani. Nicolae Beşliu a relatat studenţilor experienţa din cadrul Programului "Comunitate Incluzivă - Moldova" şi progresele privind dezinstitutionalizarea în Moldova. La rândul lor, profesori de la UB au menţionat faptul ca în SUA mai există servicii rezidenţiale pentru adulţi, însă se orientează mai mult pe sprijin in comunitate.




Un alt subiect discutat a fost cel legat de diagnosticare si tipologie privind dizabilitatea. Din ambele parţi au fost aduse exemple cum funcţionează sistemul de diagnosticare. Studenţii din SUA au relatat despre experienţa lor proprie de la nivelul Master în lucru cu persoane cu dizabilitati. La rândul lor, studenţii din Moldova au vorbit despre practica organizata la Facultate.

Imaginea profesiei de asistent social a fost un alt subiect discutat. De ambele parţi au fost aduse exemple cum aceasta profesie este promovata şi ce atitudine / percepţie are populaţia.

O provocare a fost tema legată de asigurarea unor servicii de calitate în contextul reducerii de buget în ambele ţări. Situaţia şi perspectiva este similară - orientarea către un sistem de servicii bazat pe comunitate şi reducerea costurilor din contul închiderii instituţiilor rezidenţiale.

Grupurile de self-advocacy a fost un subiect comun, deoarece de ambele parţi există iniţiative similare. Au fost aduse exemple, cum aceste grupuri sunt organizate şi funcţionează.

Ludmila (RM) a discutat un subiect legat de copii cu autism şi servicii pe care le oferă în RM. SUA a adus exemple de experienţa lor în legătura cu asemenea persoane.

La general s-a discutat despre sistemul de învăţământ în SUA şi RM, axată pe educaţie universitara.

În final, de ambele parţi au fost oferite mulţumiri si satisfacţii fiind de acord că asemenea discuţii sunt utile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu